20190906 093406 185 27 128 46 09

У четвртак, 5. септембра 2019. године Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније говорио је на конференцији за новинаре поводом централног обележавања 850 година Немањиних задужбина, која ће бити одржана 14. и 15. септембра 2019. године у порти манастира Светог Николе у Куршумлији.
Преосвећени Владика је говорио о значају овог великог јубилеја и захвалио је Богу што је "дошло време да Црква и надлежне власти раде заједно у интересу нашег народа".

Владика је изразио и радост што ће ускоро почети рестаурација и северне куле на храму Светог Николе у Куршумлији, чиме ће радови на обнови оог храма бити приведени крају. Епископ нишки је изразио наду да ће надлежне институције дати сагласност и за почетак обнове цркве Пресвете Богородице у Куршумлији, храму који је такође једна од две најстарије Немањине задужбине и манастир у коме је своје монашке дане проводила Преподобна Анастасија, мајка Светог Саве и супруга Стефана Немање.

Владика је одговарајући на питања новинара говорио и о програму обележавања - о Светој архијерејској Литургији у недељу, 15. септембра, у којој ће началствујућем архијереју саслуживати још десеторица Епископа, међу којима ће бити и Преосвећни Владика нишки Арсеније и о свечаној академији у суботу, 14. септембра, на којој ће беседити књижевник Лука Мичета и византолог Радивоје Радић, професор на Филозофског факултета у Београду. У свечаној академији учешће ће узети и велики и дечји хор Нишке црквено-певачке дружине "Бранко", док ће народне песме са Косова и Метохије извести уметница Даница Крстић са својим оркестром.

Даница Крстић ће одржати и концерт 15. септембра 2019. године у оквиру културно-уметничког програма након Свете Евхаристије.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније