Глас Епархије нишке 19 насловна 1
ГЛАС ЕПАРХИЈЕ НИШКЕ, БРОЈ 19 (1/2021)

Са благословом Његовог преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија изашао је из штампе нови, деветнаести број пете серије гласила Епархије нишке за хришћанску просвету и културу Глас Епархије нишке, први од планирана четири броја у 2021. години. У уређивачком одбору овог часописа налазе се протосинђел Нектарије (Ђурић), протојереј Дејан Јовановић, протођакон Далибор Мидић и г. Лазар Павловић, а од овог броја састав уређивачког одбора појачан је двојицом врсних теолога из Ниша: др Дарком Крстићем и Николом Јоцићем. Уредник гласила је др Ивица Живковић. И овај број састављен је у сарадњи са уредништвом сајтова Православна Епархија нишка и Радио Глас Епархије нишке, чији уредници и сарадници чине састав Медијско-информативне службе Епархије нишке.

У својој уводној речи под насловом "Будимо бедем страху", Епископ нишки Арсеније упућује божићни поздрав читаоцима, осликавајући актуелни тренутак који је посебно обележен вешћу о упокојењу Његове светости Патријарха српског г. г. Иринеја, као и здравственој кризи поводом пандемије Ковид-19, у којој се нашао читав свет. Блаженопочившем Патријарху српском, који је више деценија био и Епископ нишки, посвећен је већи број текстова у овом броју: "Вест о упокојењу Његове светости Патријарха српског" са освртом на изјаве саучешћа поглавара помесних цркава у свету, животопис блаженопочившег, као и "Сећања на Патријарха српског Иринеја", са већим бројем пригодних фотографија, које се налазе и на корицама и средњим странама овог броја.

Рубрика Богословље у новом броју садржи преводе текстова Светог Јована Златоустог (из новог тома Делâ овог светитеља у издању Епархије нишке) и Светог Исидора Пилусиота (из књиге у припреми, коју преводи др Дарко Крстић). Од савремених теолога у овом броју објављен је текст еминентног тумача Светог писма Новом завета, професора Јована Каравидопулоса на актуелну тему Рођења Христовог. Професор богословије протопрезвитер Бобан Стојковић за овај број пише о Великом посту и његовим могућностима, а од текстова некадашњих нишких епископа у овом броју објављена је празнична беседа Његове светости Патријарха Иринеја о Сретењу Господњем.

У рубрици Духовне поуке читаоци имају прилику да се упознају са речима монахиње Надежде, настојатељице Манастира Светог Јована Крститеља у Крупцу, као и са једном беседом грчког духовника, старца Дамаскина (Катракулиса) у преводу Николе Јоцића. Рубрика Црква и савремени свет састоји се од краћег есеја савременог руског аутора, јеромонаха Игњатија Шестакова, на тему незахвалности, као и од извода из књиге бугарског филозофа Ивана Панчовског, под насловом "Утеха вере", коју је пре неколико деценија у Нишу превео и објавио свештеник Миодраг Михајловић. У рубрици Хришћански живот у овом броју објављен је извод из беседе на овогодишњој Светосавској академији у Нишу, проф. др Милована Братића, декана Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу. У тексту пре ове беседе, о парохијском животу на селу пише магистар богословских наука, свештеник Александар Стаменковић из Ниша.

За рубрику Из прошлости Никола Јоцић пише о сећањима претходних генерација на школовање у Призренској богословији, из времена када је ово училиште похађао, а касније њиме и управљао синђел Иринеј, будући Епископ нишки и Патријарх српски.Протођакон Далибор Мидић пише о нишким хаџијама, а ђакон Никола Ераковић из Прокупља о једној од најзнајачнијих личности српске историје, султанији Мари Бранковић, и њеним заслугама за косанички крај. У рубрици је објављен и извод из новообјављене књиге Григорија Божовића о Светом Сави, на актуелну тему о аутокефалности Српске цркве.

Рубрика катихеза садржи разговор са Миланом Живковићем, катихетом и руководиоцем актива вероучитеља из Лесковца, као и приказ часописа Млади православац који се већ дуже време уређује и публикује у Пироту. У овом броју објављен је и ауторски текст Констанце Тарасар, теоретичарке верског образовања из Православне цркве у Америци, као и приказ новог превода књиге Дитриха Бонхефера, која се може користити као драгоцена помоћна литература за православне катихете. У краћој рубрици Из света културе објављена је једна од прича чувене књижевнице и добитнице Нобелове награде Селме Лагерлеф, из њених знаменитих "Легенди о Христу".

У службеном делу часописа пре осталих делова стоји приказ новог издања Епархије нишке, књиге протођакона Далибора Мидића "Служитељ мира и љубави. Свети исповедник Доситеј, Епископ нишки и Митрополит загребачки". На странама Вечан спомен објављене су вести о новоупокојеним свештенослужитељима из Епархије нишке. Након важних догађаја из летописа Епархије нишке представљен је део божићног интервјуа Епископа нишког Арсенија, саопштен на Радију Глас. Следи попис служења Епископа нишког у овом периоду, као и речи Преосвећеног г. Арсенија о харитативној делатности у Епархији нишкој.

И овај број часописа Глас Епархије нишке изашао је уз помоћ Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије.