DSC 0006

Седми Међународни фестивал духовне музике „Музички едикт“ свечано је отворен у недељу 20. јуна 2021. године у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле.

Фестивал је отворио Његово Преосвештенство епископ нишки Г Арсеније, који је у поздравном слову подсетио да су на данашњи дан у Јерусалиму пре две хиљаде година пламени језици Духа Светога Апостолима дали глас да произнесу најлепшу мелодију која до дан данас одјекује у химнама наше Цркве, а коју једном речју зовемо „Богословље".

Три су димензије које хорском црквеном певању дају један узвишен, освећујући смисао:

прво - духовна музика је молитва, разговор душе са Богом, друго - духовна музика је уметност која представља људски допринос Божјем промислу, где човек од насумичних звукова ствара хармонију која преображава простор и треће - духовна музика је израз вере Цркве и због тога је хорска - заједничка, глас је заједнице, рекао је између осталог Преосвећени Владика Арсеније.

Уважени гости на првој фестивалској вечери били су Његово Преосвештенство Епископ тимочки Г. Иларион и новоизабрани Епископ мохачки Г. Дамаскин.

На самом почетку прве фестивалске вечери наступио је хор домаћин – Нишка црквена певачка дружина „Бранко“, под руководством диригента госпође Саре Цинцаревић, која је након наступа у краткој изјави за Радио Глас напоменула да је за ову прилику хор „Бранко“ извео три премијерне композиције, за које се нада да ће постати редовне у репертоару нишке црквено-певачке дружине.

Потом се присутној публици представио Хор „Свети Василије Острошки“ из Београда, под руководством диригента Катарине Божић, као и подмладак истог хора под руководством диригента Јелене Тимотијевић.

Фестивалско вече је настављено наступом Дечије омладинског хора „Бранко“ из Ниша, под руководством диригента Јоване Микић, који је такође премијерно извео три нове композиције.

Прво фестивалско вече затворено је незаборавним наступом схи-архимандрита Серафима Бит-Харибија и његовог хора из Грузије, који су специјално за ову прилику на почетку отпевали део химне Србије, али прекомпоновану на арамејски црквени напев, сличан мелодији Молитве у Гециманском врту.

Међународни фестивал духовне музике „Музички едикт“ 2021. године, организује се под покровитељством Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, а са блаогсловом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Арсенија, у периоду од 20. до 23. јуна.

ИЗВОР:Радио Глас

{oziogallery 2491}