DSC 00331

Седми Међународни фестивал духовне музике „Музички едикт“ завршен је у среду 23. јуна 2021. године спектакуларним наступом Хора и оркестра РТС-а и извођењем Моцартовог Реквијема.

Четврто фестивалско вече је пре тога обележио наступ Православног хора „Благовест“ из Летоније, који је 36 сати аутобусом путовао преко читаве Европе, како би јутрос стигао у Ниш и исте вечери певао на завршници фестивала.

„На овај начин свет постаје мањи и ми схватамо да смо не само део света, него свету инспирација“, речи су госпође Саре Цинцаревић, уметничког директора фестивала, у ексклузивној изјави за Радио Глас, поводом наступа Летонског хора.

Након задивљујућег наступа хора „Благовест“, фестивал је затворио Хор и оркестар Радио Телевизије Србије, којим диригује маестро Бојан Суђић.

Они су извели чувени Реквијем Волфганга Амадеуса Моцарта, што је изазвало одушевљење нишке публике, која је дугим аплаузом извођаче натерала на бис.

Након њиховог наступа, госпођа Цинцаревић је за Радио Глас оценила да порта Саборне цркве у Нишу постаје исто оно што су репрезентативна места културе свуда по Европи, додавши да „ми полако, освајајући Музички едикт, кроз различита дела, освајамо и сопствено смирење да у добру продужимо да деламо и у будућности.“

Завршници фестивала присуствовао је и Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Арсеније.

Након наступа хорова, организатори су свима заслужнима за одржавање овогодишњег Музичког едикта доделили захвалнице - Управи за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде, Телекому Србије и породици Милана Мандића, дугогодишњег певача и члана Управе црквене певачке дружине „Бранко.“

ИЗВОР:Радио Глас

{oziogallery 2496}