Припадници Војске Србије обележили су 23. април – Дан Војске Србије, пригодним свечаностима у свим гарнизонима и гарнизонским местима Војске Србије.

На свечаном скупу припадника Команде Копнене војске одржаном у Дому војске – Ниш, у присуству команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, прочитане су честитке председника Републике Србије Александра Вучића, министра одбране Милоша Вучевића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и додељене су награде и похвале поводом Дана војске.

Командант Копнене војске честитао је празник – Дан Војске Србије свим припадницима Копнене војске и обратио се припадницима Команде Копнене војске: „Данас славимо Дан Војске Србије, у знак сећања на Таково, Цвети и 23. април 1815. године, када је кнез Милош Обреновић подигао Други српски устанак. То је био почетак самосталности Србије и стварање организацијске структуре Србске војске. Копнена војска је успешно извршила све постављене задатке у протеклом периоду. Свима вама на томе честитам. Старешински, људски и братски, хвала свим војницима, подофицирима, официрима и цивилним лицима Копнене војске, командантима бригада, батаљона, дивизиона и одреда, командирима чета – батерија, водова и одељења, јер нико није рекао ,нећу’ и ,не могу’, када смо прошле године добили наређење да будемо део превентивно размештених снага и спремни да бранимо наш народ”, казао је генерал Симовић.

„У име свих официра подофицира, војника и цивилних лица Копнене војске, желим: да престану сви ратови, и оружани сукоби у свету, да влада мир на Балкану у Европи и свету, да мир, толеранција, разумевање и уважавање царују код свих људи, од Драгаша до Хоргоша и од Лознице до Неготина. Да сви грађани Србије имају већи и бољи животни стандард и да сви доприносе економском напретку, а не свађама, мржњи и поделама.”, рекао је командант током обраћања.

На крају је поручио: „Народ који је другим народима праштао и помагао, није осуђен на пропаст. Напротив, Бог је уз њега и кад тад, подариће му оно што му природно припада, јер је због праштања, помирења и помагања, небески, или има макар нечег небеског у њему, а то значи вечног непролазног и непобедивог. Ми, војници и старешине Копнене војске поклањамо пажњу неговању традиција, али веома стидљиво у односу на војнике земаља са којима сарађујемо. Надам се, верујем и сигуран сам, да ћемо уз подршку државног и војног руководства, у коју не сумњам, очувати национално – народно – грађански идентитет у ери глобализације, са жељом, да у модерном свету будемо своји на своме. Ваш рад од Дана Војске Србије до Дана Војске Србије оцењујем оценом ВРЛО ДОБРО. ЖИВЕЛА СРБИЈА! ЖИВЕЛА СРБСКА ВОЈСКА!”

У склопу обележавања Дана Војске Србије, Војни оркестар – Ниш, под диригентском палицом мајора Дејана Ђорђевића, извео је променадни концерт, од Трга Краља Милана и Обреновићеве улице, до Трга Краља Александра Ујединитеља. Војни оркестар – Ниш је као небројено пута до сада, за широки аудиторијум пролазника и посматрача са тераса, балкона, из аутобуса и кафића, извео композиције „Марш на Дрину”, „Краљева гарда”, „Милош Велики”, „Војвода Степа Степановић”, „Александар Први”, „Милан Обреновић” и „Моја домовина”.

Поводом Дана Војске Србије, Министарство одбране и Војска Србије организовало је Приказ способности Војске Србије „Гранит 2023” на Аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници, Оркестар Гарде Војске Србије извео је Променандни концерт улицама Београда, а на Калемегдану је испаљено 10 почасних плотуна из 6 артиљеријских оруђа.

У Саборном храму Свете Тројице у Нишу, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије доделио је Орден Светог краља Милутина Копненој војсци, која је узела учешће у изради споменика блаженопочившег Патријарха српског Иринеја. Орден је у име припадника Копнене војске Војске Србије примио командант Копнене војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић. Добитник Ордена Светог краља Милутина је и Клуб привредника „Наиссус” из Ниша, а њега је у име Клуба примио господин Милан Богдановић. Исти Орден додељен је и господину Драгану Милошевићу – Мастеру. Споменик Патријарху Иринеју, израђен је на иницијативу Православне Епархије нишке на челу са Његовим Преосвештенством Епископом нишким Г. Арсенијем и Клуба привредника „Наиссус” на челу са господином Драганом Милошевићем, којој се придружила Копнена војска Војске Србије на челу са командантом генерал-потпуковником Милосавом Симовићем.

 

Извор: Нишке вести