ШЕСТ ГОДИНА АРХИЈЕРЕЈСКОГ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА НИШКОГ Г. АРСЕНИЈА

31082020NIS 
Благочестиви Сабор Богомудрих архијереја Српске Православне Цркве, на свом заседању у пролеће 2014. године милости Господње, изабрао је високопреподобног архимандрита Арсенија Главчића за епископа Богоспасаване епархије топличке.

Свештени сабор Архијереја је 31. августа 2014. године у Саборној цркви у Београду архимандрита Арсенија произвео у узвишени и свештени Епископски чин. Положивши на Његову главу Свето Јеванђеље и своје руке архијереји су новом Епископу Српске Цркве предали благодат Апостолског проповедања Јеванђеља и живљења.

Примивши жезал из руку Његове Светости, Преосвећени Епископ Г. Арсеније је у својој првој епископској беседи између осталог тада рекао: „Иако је људски језик немоћан да опише оно што осећам данас, мислим, да су моја осећања најприближнија ономе што су осећали у време пророка Данила тројица младића у ужареној пећи, горели су али нису сагоревали. И ја данас горим, а не сагоревам али не у вештаственој ватри као некада ова тројица праведника него у благодатном огњу Духа Светога“.

У понедељак 31. августа 2020. године, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније Евхараистијским слављем обележио је шест година од своје епископске хиротоније у Саборном храму у Нишу.
Његовом Преосвештенству саслуживали су: архимандрит Рафаило Голушин, игуманаманастира Рођења Пресвете Богородице у Височкој Ржани, архимандрит Дамаскин Грабеж, игуман манастира Светог Романа у Ђунису, протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор богословије Светих Кирила и Методија привремено у Нишу, протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина Саборног храма у Нишу, протојереј-ставрофор Ненад Микић, парох први при Саборном храму у Нишу, протојереј Драшко Тепевац, парох први при храму Светог Оца Николаја у Земуну, протојереј Миодраг Павловић, архијерејски намесник први нишки, протојереј Борислав Стаменковић, парох трећи при Саборном храму у Нишу, протојереј Владица Савић, парох пети при Саборном храму у Нишу, јереј Дарко Китановић, парох трећи пра храму Светог Луке у Нишу, протођакон Ставан Кричка, ђакон Ђорђе Филиповић и ђакон Предраг Пиперски.

Благолепију службе допринело је појаље НЦПД „Бранко“.

У име клира и верујућег народа Епархије нишке архимандрит Дамаскин надахнутим словом Преосвећеном Владики честитао је јубилеј, шест година од хиротоније и три године од устоличења у трон Епископа епархије нишке.

АРХИМАНДРИТ ДАМАСКИН ГРАБЕЖ

Share selected track on FacebookShare selected track on TwitterShare selected track on Google PlusShare selected track on LinkedIn
Преузми звучни запис »


Пресвећени Владика се оцу Дамаскину захвалио на топлим речима и све присутне подсетио о личностима који су били у трону древне нишке епархије.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ Г. АРСЕНИЈЕ

Share selected track on FacebookShare selected track on TwitterShare selected track on Google PlusShare selected track on LinkedIn
Преузми звучни запис »


На фотографијама се захваљујемо др Михајлу Лазаревићу.

ozio_gallery_nano