20211101 182228 91 150 77 150 992

         У понедељак, 1. новембра 2021. година, на дан празника Светог Прохора Пчињског, Светом Евхаристијом у цркви манастира посвећеног овом великом светилу нашег рода, прослављено је 950 година постојања ове светиње.

    Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа брегалничког г. Марка и Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, као и монаштва и свештенства из неколико Епархија Српске Православне Цркве, као и гостујућег архимандрита Андроника из Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата. Посебну ноту јубилеју дала је многобројност народа, окупљеног у овој светињи, који је дошао да се овом древном светитељу поклони и учествује у евхаристијском сабрању.

        Православној Епархији нишкој, као знак благодарности за подршку и помоћ упућене овој светињи, додељена је грамата, руком Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија. Грамату су овом приликом, од стране Преосвећеног Владике Пахомија, добили и многи други добротвори манастира Светог Прохора Пчињског.    

{oziogallery 2581}