IMG 6207

У молитвеном сабрању и ове године на празник Света Три Јерарха (12. 2. 2022.) традиционално је обележена слава богословије чији су патрони ови врли светитељи. Манастир Крка био је поново место окупљања великог броја верника који су на овај дан учествовали у Светој Архијерејској Литургији уз Њихова Преосвештенства Епископе бихаћко-петровачког Г. Сергија, нишког Г. Арсенија, осечкопољског и барањског Г. Херувима и далматинског Г. Никодима.

Ученицима крчке богословије и присутним верницима том приликом обратио се Епископ бихаћко-петровачки Г. Сергије, честитајући свима овај велики празник, а ђацима њихову школску славу.

„У данашњем светом Јеванђељу Господ нам доноси једну велику истину у којој се сакрива порука о незалазној светлости која је сам Исус Христос. Ова прича о светлости која се излива на свет најпре нас подсећа на смену дана и ноћи, па тако доласком светлости почиње дан, а њеним одсуством свет обузима тама. Исто се дешава и доласком Господа који својим присуством даје овоме свету непролазну светлост, за коју апостол љубави рече 'и светлост се светли у тами и тама је не обузе'. Када се та божанска светлост излије на човека онда добијамо оно што Господ назива 'светиљком која се не меће под суд, него на свећњак да светли свима који су у кући'.

Христос, приликом изговарања ове благе вести, у својој чувеној беседи на гори, изабраном новом народу Божијем доноси закон у виду Мојсија који је у оно време узишао на гору како би са ње донео десет заповести. Тај закон не беше само упутство и препорука за живот, већ је то закон љубави Божије и то је та истина у којој се скрива целокупна историја људског спасења.

Догма о Светој Тројици која је искристалисана великим богословима и јерарсима Цркве говори о јединству Божијем које у духу данашњег Јевнђеља можемо описати као три светиљке које дају једну те исту светлост и енергију. Данас света Црква у лику ове светлости прославља три јерарха Цркве Христове, три човека, али и три сунца, три учитеља, свештеника који су и сами даром Духа Светога постали неугасива светлост. Ту светлост Господ је несебично даровао својим ученицима рекавши 'ви сте светлост свету', а преко и њих свима нама који се у учимо речи Његовој и на тај начин сведочимо Бога који овакве велике и свете тајне даде људима. Сведочимо Га као будући јерарси, као богослови и теолози Цркве Божије уграђујући се у њене темеље и продужавајући мисију ових и других великих јерараха.

'Тако да се светли светлост ваша пред људма' наставља Господ указујући на то да се она из извора свих добара преко ових јерараха излива на људе. Та светлост обасјала је тројицу љубљених, Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог, те ова три архијереја постају три највећа светила која просвећују васељену зрацима догмата божанствених. Ова тројица научише васељену љубави Божијој, из њихових се уста непресушно изли медоточна река Божије премудрости и они призваше све нас у служење светлости, мудре послушности и љубави Божије. Ходећи њиховим стопама бивамо вођени духом истине, оним духом који је у умовима великих људи исписао догмате и установио Цркву Божију саветујући их како се учити у духу Тројичнога рекавши 'слушајте старешине своје и повинујте им се, јер они бдију над душама вашим као што ће одговарати за њих, да би то с радошћу чинили, а не са уздисањем'. Славимo животворну Тројицу у светлости божанској пројављену: Оца који се превечно рађа, светлост Сина који светли у тами и тама је не обузима и Духа Светога, оживотворавајућу силу тросунчаног божанства у векове векова“, поручио је Епископ Сергије.

Након свете Литургије ученици крчке богословије припремили си свечану академију чији је програм обухватао драмске и музичке комаде на радост и уживање свих присутних. Владика Никодим нагласио је да му је изузетно драго због данашњег сабрања које је наставак једне лепе и дуге традиције.

„Неки од нас који смо данас овде сећамо се како се прослављао данашњи дан пре више од 20 година и тада нас је Господ благословио својом благодаћу и народом који је долазио на ово свето место да заједно славимо име Божије и заблагодаримо Господу као што су то чинили и наши преци. Желим да поменем и Владику Фотија који је добрим делом заслужан за то што смо данас овде, што је ова школа након рата обновљена и који је и данас радо помаже и на томе сам му неизмерно захвалан. Хвала Богу да се и дан данас, 21 годину након што је богословија поново почела са радом, овде радо окупљамо и тако показујемо да нисмо остављени и заборављени ни од људи, нити од Господа.

Желим да се захвалим нашим драгим Владикама који су дошли из разних крајева да буду са нама и који увек драге воље помажу и показују љубав према овој школи. Често нам долазе и бивши ђаци и то нам је посебно драго, што им је ова школа остала у лепом сећању, јер сви треба да се ђачког доба сећају по најлепшим тренуцима. Благодаран сам и свим другим гостима који су дошли да са нама поделе овај дан и да се заједно помолимо Господу.

Прошле године је било 20 година од како је богословија обновљена, нажалост због пандемије нисмо били у прилици то да обележимо како доликује, али ћемо, ако Бог да, за Преображење ове године прославити тај јубилеј“, најавио је Епископ далматински и додао да се нада да ћемо се на многа и блага лета посредством Духа Светога сабирати на овом светоме месту.

{oziogallery 2656}