Свечаним вечерњим богослужењем у Саборном храму Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца у Карловцу, дана 13. Фебруара 2023. године, отпочета је прослава Светог мученика Трифуна који је заштитник и Крсна слава Епископа горњокарловачког г. Герасима. Вечерњим богослужењем је началствовао Епископ бихаћко – петровачки Сергије, а богослужењу су присуствовали: Епископ нишки г. Арсеније, Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим, Епископ ваљевски г. Исихије и домаћин Епископ горњокарловачки г. Герасим. Преосвећеном Епископу г. Сергију су саслуживали архимандрит Наум Милковић, протопрезвитер-стафрофор Милидраг Стокановић, и ђакон Будимир Кокотовић.


Након вечерњег богослужења Епископ г. Сергије је свима пожелео благословено и срећно навечерје празника, а Епископ г. Герасим се свима присутнима захвалио на доласку пожеливши свима добродошлицу.

Торжественом Светом Архијерејском Литургијом, 14.02.2023. године у Саборном храму светог оца Николаја Мирликијског Чудотворца, Епископ горњокарловачки г. Герасим је прославио свога заштитника и своје Крсно име, светог мученика Трифуна. Евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бихаћко – петровачки г. Сергије уз саслужење Епископа нишког г. Арсенија, Епископа осечкопољског и барањског г. Херувима, Епископа ваљевског Исихија, домаћина Епископа горњокарловачког г. Герасима, протопрезвитера-ставрофора Милидрага Стокановића, протопрезвитера-ставрофора Горана Петковића, јеромонаха Саве (Јаковљевћа), презвитера Саше Кремића, протођакона Војислава Николића и ђакона Будимира Кокотовића. 

У својој беседи Епископ Сергије је честитао славу и празник Епископу г. Герасиму и том приликом у архипастирској беседи рекао: 

…Свети мученик Трифун је до краја истински носио вјеру у себи, чинио разна чудеса, исцјељивао болесне и онда када је требало да да испит истинске жртве и љубави, дао га је управо своју главу положивши за Христа. Сви смо ми позвани на ту исту љубав, не морају да нас физички разапињу и да нас убијају али треба да ми разапињемо у себи сваки свој гријех и да се боримо увијек против зла. Призивајући Божији благослов на све вас, молитвама Светог мученика Трифуна, нека Господ укријепи и оснажи ову свештену Епископију и њеног пастира и началника владику Герасима. 

 

Извор: Званични сајт Епархије горњокарловачке