У суботу, 25. марта, у навечерје празника када се прославља Недјеља четврта Великог Поста посвећена Светом Јовану Лествичнику, Преосвећени Епископ нишки г. Арсеније одслужио је у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици празнично вечерње са петохљебницом.

Преосвећеног Владику нишког у Саборном храму дочекао је Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са свештенством и вјерним народом.

Након одслужене службе Преосвећеном Епископу нишком г. Арсенију обратио се Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије:

,,Часни оци, драга браћо и сестре, велика ми је част да у име свих вас поздравим драгог нам у Христу брата и саслужитеља Владику нишкога господина Арсенија, који нам је дошао братски у посјету. Иако је ово вријеме поста драгоцјено за свакога хришћанина, посебно за нас свештенослужитеље, он је у име братске љубави дошао на позив нашега свештенства да нас укријепи својим доласком, љубављу, да нам пренесе љубав и благослове свога свештенства и вјерујућег народа Богом спасаване нишке Епархије.

Ево Четврта је недјеља поста, трудимо се, идемо путем спасења, а Господ устројава наше спасење највише кроз међусобну подршку, кроз међусобно разумијевање, богаћење и општење литургијско, општење у Христу Исусу Господу нашем. Ово је за нас празник јер долазак Епископа, брата и саслужитеља да се заједнички помолимо на празник Светог Јована Лествичника идући ка Христовом Васкрсењеу је већ предукус великог празника Васкрсења Христова. Од срца Вам благодарим, Ваше Преосвештенство на љубави, пажњи, на издвојеном времену да нам дођете и да нас укријепите братском љубављу, Вашом добротом и Вашом архијерејском апостолском ријечју”, казао је напослетку Високопреосвећени Митрополит Јоаникије.

Након што му је Митрополит Јоаникије као знак особите пажње и благодарности уручио Свето Јеванђеље, Митрополиту и свима сабранима обратио се Владика нишки Арсеније:

,,Ваше Високопреосвештенство, у Христу драги брате и Владико, од свег срца захваљујем на овим дивним речима братске љубави и добродошлице. Увек овде у Подгорицу и Црну Гору долазимо испуњени љубављу, али исто тако знамо да долазимо код добрих домаћина који увек са радошћу и љубављу дочекују своје госте.  Недавно смо, драги Владико, имали прилику да и Ви будете наш драги гост у граду Нишу, родном граду цара Константина и да одржите беседу на Нишком универзитету, где је била промоција зборника о Цркви у Црној Гори. Неизмерна ми је радост и благодарност што сте ми тада упутили позив да дођем овде код Вас у госте, да у току поста одржим једно предавање.

Велике су духовне везе које нас повезују. И као што сте рекли, управо у ове дане поста, узајамно посећивање, исказивање братске љубави показује и љубав, али и јединство наше Свете Православне Цркве. Данас смо имали прилику да се поклонимо моштима Светог Василија Острошког Чудотворца, коме градимо храм у граду Нишу, а у спомен на чудо које се догодило у време бомбардовања 1999. године, када је на празник Светог Василија град Ниш био засут касетним бомбама, а да тога дана нико у граду Нишу није пострадао. Исто тако, постоји и сведочанство да су се у том насељу, где градимо храм, деца тога дана играла, и појавио се неки непознати старац који им је рекао да се склоне са игралишта и на тај начин их је спасао сигурне смрти.

У знак на то чудо које се догодило те несрећне 1999. године, грађани Града Ниша имали су жељу да се одуже свецу и да подигну храм у славу Божију и његову част. Хвала Богу, ево седам година након почетка изградње овог храма, прошле године су почела света богослужења у њему, а надамо се за коју годину да ћемо га у потпуности завршити. И тада би била велика радост наша да Ви, Ваше Високопреосвештенство, братија Манастира Острог и свештенство из Подгорице и из Црне Горе дођете на освећење овога храма. Исто тако, велика је моја радост што смо данас посетили и Свети Манастир Ждребаоник у коме се налазе мошти Светог Арсенија Сремца, Архиепископа српског и ученика Светога Саве по коме и ја носим своје монашко име.

Још једна је велика духовна веза која нас повезује, тј. личност која нас повезује. А то је Свети Симеон Мироточиви који је рођен овде у Подгорици, а данашња територија коју обухвата Епархија нишка јесте била његова прва удеона кнежевина, пре него што је постао жупан Рашке државе. У нашој Епархији се налази прва његова задужбина, а то је манастир Светога Николе у Куршумлији. Исто тако у граду Нишу Свети Симеон је подигао цркву Светог Великомученика Пантелејмона. Управо су те духовне везе које нас повезују нераскидиво. Хвала Вам још једном на позиву, братској љубави и гостопримству. Увек овде са радошћу долазимо, јер знамо да нас широког и братског отвореног срца дочекујете и знамо да сте добри домаћини који увек овде дочекујете са љубављу Ваше госте. Живели нам драги Владико на многаја и благаја љета и надамо се да че те ускоро опет бити гост у нашем граду Нишу и нашој Епархији.” – пожелио је напослетку Епископ нишки г. Арсеније, након чега је Високопреосвећеном Митрополиту г. Јоаникију као знак пажње и захвалности уручио панагију.

 

Извор: Сајт Митрополије црногорско-приморске