rsovci-st-ilija„... У новембру 2011. Године започето је оснивање воћњака, те је припремљено земљиште и посађене су 34 младице разних врста воћа.

30. децембра одржана је Литургија и парастос (служио је о. Рафаило) за полугодишњи помен м. Ангелини.

На Бадњи дан нас је завејао снег, са прекидом саобраћаја, телефонских веза, и струје у селу Рсовци.

Путеви су били тешко проходни током целе зиме. Кажу најстарији мештани, да је била незапамћена хладноћа и снег. Тек половином месеца марта је грануло сунце. У јеку зиме, на дан св. Серафима Саровског (2/15 јануар), у сталним напорима да се изнађе решење за довођење воде (засад нема ни воду ни струју), по снежној вејавици, у снегу висине око 1 метар, мештани села Рсовци су отишли око 2.5 километара дубоко у планину, тражећи извор који би могао да напаја манастир. Захваљујући њиховој пожртвованости, проверили смо да је извор жив и довољно јак. Налази се у Лелчи, изнад Тошкове ливаде, а непосредно испод пута за Взганицу, испод Видлича. Ако Бог да, могуће ће бити урадити водовод, јер постоји решење.

3. марта 2012., на Теодорову суботу, Литургију је служио о.Рафаило; исповедило се неочекивано много душа (око 30), од којих многи први пут у животу, и причестило.

20. марта посетио је манастир епископ полшко-кумановски Јоаким и одслужио помен на гробу м. Ангелине.

26. марта посађено је, уз свесрдну помоћ мештана села Рсовци, 100 младица храста, које је манастир добио на дар. Како манастир не поседује шуму, и нема правних основа да му се реституцијом врати Церово браниште (изнад Крајинаца), овом садњом се будућност манастирског живота збрињавала, колико је у нашој моћи."

У Рсовцима, 2. Априла 2012.

Монахиња Меланија
Манастир св. Илије