Обавештевамо све сроднике, пријатеље, познанике, као и сав верни народ Православне Епархије нишке да је у уторак, 30. јануара 2024. године, у Господу уснула мати Харитина (Сурдуловић), игуманија манастира Светих Кирика и Јулите у селу Смиловци.

Игуманија Харитина (световно Калина) рођена је 14. фебруара 1943. године, у селу Лазница код Жагубице, од оца Јанка и мајке Стане (рођене Њамцуловић). У родном селу одраста и стиче основно образовање, да би пар година касније ступила у манастир. По чину одевања расе и камилавке уведена је у монашки чин 1967. године, од стране тадашњег Епископа тимочког Емилијана Пиперковића, док је по чину мале схиме замонашена од стране Епископа тимочког Милутина Стојадиновића 20 година касније.

Наредне, 1988. године, дана 30. априла, од Владике Милутина бива одликована чином игуманије у манастиру Свете Тројице код Књажевца.

Током свог дугог монашког живота, игуманија Харитина подвизавала се у поменутом манастиру Свете Тројице, у манастиру Вратна, а након преласка у нишку Епархију 15. јуна 1999. године, боравила је и у манастиру Светог Георгија Победоносца у Темској, на крају дошавши до свог крајњег одредишта, манастира Светих Кирика и Јулите у селу Смиловци.

У четвртак, 1. фебруара 2024. године, са почетком у 8:30, у манастиру Смиловци служиће се Света Архијерејска Литургија, по чему ће се служити опело новопрестављеној слушкињи Божијој Харитини.