pantelejХрам светог великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Нишу

Одредити тачно годину подизања или обнове манастирског храма посвећеног светом Пантелејмону у Нишу није лако. Свакако овај подухват Немањин није могао бити изведен за време трајања рата. Имајући ово у виду можемо рећи да је Немања почео подизати ову своју задужбину од 1184. до 1185. године, или до 1188. године.
Немања је, вероватно, затекао скроман манастирчић, па га је обновио и подигао, проширио и украсио споља и изнутра, те га је прилозима материјално обезбедио и верски живот појачао. Ово је, по монументалности архитектуре и лепоти живописа, била величанствена Немањина задужбина. Првовенчани у очевој биографији равна је са најлепшим и највећим манастирима и црквама из доба великог жупана Немање, па и са манастиром Студеницом.
Првобитна Црква била је више садашње Цркве, и као све ондашње творевине, одликовала се лепотом и величином. Како је храм изгледао може се само претпостављати. Основ му је, изгледа, у виду крста. Вероватно је био богато украшен и у сјају и богатству, као остале Немањине задужбине и лавре.
Такође поред овога храма дошло је до историског сусрета великог жупана Стевана Немање и енергичног немачког цара Фридриха Барбаросе. До њиховог личног сусрета дошло је 27. јула 1189. године, када је Барбароса кренуо у Трећи крсташки рат за ослобођење Јерусалима. Том приликом, кажу неки историчари, потписан је међусобни уговор о пријатељству.
На Марковдан 25. априла, 1878. године положен је камен темељац за нови храм у част и славу светог великомученика Пантелејмона. Место за храм изабрано је југозападно ниже од темеља старе Немањине задужбине и поред самог извора лековите воде. Народ жељан да види обновљену светињу готово за три месеца сагради садашњи храм и освети га 27. јула исте године. Чин освећења обавио је ондашњи нишки митрополит деда Виктор Чолаковић Хиландарац.
На дан светог Симеона Мироточивог 27. фебруара 2008. године, на Архијерејској Литургији освештан је темељ новог дела храма који је на постојећу црквицу са источне стране дозидан. Темеље је осветио Преосвећени Епископ нишки Господин Иринеј.
2010. године служена је прва света Литургија у новом делу храма, коју је служио Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј. На храму предстоји иконописање како би заблистао у пуном сјају.