Успења Пресвете Богородице у БлацуХрам Успења Пресвете Богородице у Блацу

Првобитни храм Успења Пресвете Богородице у Блацу подигнут је 1892. године. У време Првог светског рата, након бугарске окупације Топлице, бугарска војска је опљачкала и срушила храм. Данашњи храм подигнут је 1936. године. На порталу изнад улазних врата храма записано је: „Храм овај Успенија Пресвете Богородице подиже се 1936. године, трудом сељана општине Блацке, а за владе Његовог Величанства краља Србије Александра I.“ Радови на конзервацији фресака и архитектури храма обављени су 2004. и 2013. године. Црква је једнобродна грађевина правогуаоне основе са две куполе и два бочна вестибила. Цркву је највероватније осликао Божидар Николић (1919.- 1993.), великан српског сликарства и представник реал социјализма. Храм је уврштен у споменик културе Републике Србије.


 Свете Тројице у селу ТрубњеХрам Свете Тројице у Трубњу

Храм је подигнут средствима, трудом и залагањем мештана села Трубње 2008. године.


 светог пророка Јеремије у селу СибницаХрам Светог пророка Јеремије у Сибници

Црква је подигнута 1926. године трудом мештана села Сибница. Храм је више пута обнављан. Прва обнова је извршена 1930. године, а друга 1971. године.


 свете великомученице Марине у селу ЧучалеХрам Свете великомученице Марине у Чучалу

Храм је подигнут 1924. године на темељима храма који је разорен турским најездама у XIV веку.


 светог Архангела Гаврила у селу ВрбовацХрам Светог архангела Гаврила у Врбовцу

Храм је подигнут и освећен 2005. године, руком епископа нишког Иринеја. Храм је подигнут на месту где се некада налазио храм из непознатог периода, а на коме се 2001. године на чудесан начин указао лик на дрвету и грана у облику часног Крста.


 свете великомученице Марине у селу ПретрешњаХрам Свете великомученице Марине у Претрешњи

Храм је подигнут 1939. године, на темељима средњевековног храма. Највероватније је овај храм био метох манастира светог Пантелејмона на Светој Гори, јер је ово село било имовина поменутог манастира. На пронађеном печату из 1930. године, сазнајемо да је била посебна Црквена општина, а да је храм био посвећен Ваведењу Пресвете Богородице. Храм је обновљен у периоду од 2005. до 2009. године.


 Рођења светог Јована Крститеља у селу КачапорХрам Рођења Светог Јована Крститеља у Качапору

Према непотпуним подацима, храм је обновљен на темељима старијег храма из непознатог периода 1902. године. Црква је током Првог светског рата запуштена, па је више пута обнављана. Црква има основу уписаног крста, са једном олтарском и две певничке апсиде. На врху се налази осмострано кубе и звонара. Са западне стране храма испред улаза, налази се мали трем.


 светог пророка Илије у селу Горња ДрагушаХрам Светог пророка Илије у Горњој Драгуши

Храм је подигнут у периоду између 1890. и 1893. године, на темељима храма који је разрушен око 1737. године. Тихомир Ђорђевић је пролазећи овим крајевима записао: „На четврт часа од села, на дивном брежуљку налази ce драгушка Црква светог Илије, обновљена 1893. године на месту старе црквине. Кад je Драгуша опустела, онда je и стара Црква запустела и на место ње подитао ce леп забран, који су Арнаути звали црквени забран. У црквени забран нису смели никако дирати, јер ce вероваше, да ко y њега дирне тај мора полудети. Кад су Срби дошли y Драгушу, тада им Арнаути, који су долазили ради продаје својега имања, казаше да ту има црквина. Око Цркве има и надгробног камења.“
Обнову храма 1893. године помогли су мештани околних села, а прилог је дао и краљ Александар Обреновић. Споменици пронађени око храма, а које помиње Тихомир Ђорђевић, потичу из XIV и XV века, када је највероватније и храм подигнут. Црква је једнобродна грађевина, правоугаоне основе са звоником на западу и полукружном олтарском апсидом на истоку. Фасада је без украса, а у унутрашњости храма се налази дрвени иконостас, велики стаклени полијелеј и две спомен плоче. Црква није живописана. У згради која се налази у црквеној порти пронађена је амвонска розета, за коју се претпоставља да је припадала првобитној Цркви. Храм је последњи пут обновљен у периоду од 2000. до 2001. године, када је на храму промењен кров, унутрашњост храма и фасада. На Цркву је постављено и ново звоно. Тада је проширена стара црквена сала која се налази у порти храма. Мало освећење храма и црквене сале извршио је епископ нишки господин Јован 25. августа 2013. године. Храм је уврштен у споменик културе Републике Србије.


 Преображења Господњег у Доњој ЈошанициХрам Преображења Господњег у Доњој Јошаници

Храм је подигнут и освећен 2001. године.Представља једнобродну базилику са олтарском апсидом и звоником на западној страни. Храм није живописан. Иконостас је осликан и рад је уметнице Надице Грбић из Блаца.