Izlet1У оквиру верске наставе,у О.Ш.''Јастребачки партизани''-Мерошина, постоји и секција за литургијско и црквено појање ,коју води Милена Биберовић, дипломирани теолог. Секција је почела са радом септембра 2014.год. а чине је ученици петог и седмог разреда. Учествовали су у ове године у приредби за светог Саву,о чему можете погледати прилог у оквиру рубрике ''Представимо се'' на нашем сајту.
У оквиру секције, ђаци су научили да певају целу литургију, као и многе духовне песме, од којих ће неке извести ускоро на Видовдан, о чему ћете бити накнадно обавештени .С обзиром на то да су ови ђаци научили да певају литургију, постали су активни појци на литургији при храму светог оца нашег Романа у Мерошини, где служи о.Славољуб Петровић.
Izlet2Излет је реализован 24 маја, на дан светих Кирила и Методија. Прво смо обишли манастир Ђунис, где нас је срдачно дочекао о.Љуба из цркве свети Никола у Алексинцу, који служи и при овом манастиру. Он нам је укратко испричао историјат манастира, али нажалост,временски услови нам нису дозволили да се дуже задржимо у манастиру. Чим смо дошли, ударио је велики пљусак, па смо мало сачекали да стане, и онда пошли ка манастиру свети Роман. Тамо нас је љубазно дочекао игуман о.Дамаскин, који нам је испричао, такође, кратку историју манастира и понешто о светом Роману, али се више задржао на причи о икони Богородице Тројеручице, која се сада налази у овом манастиру .Нажалост, у манастиру није дозвољено сликање, па немамо још неку слику да приложимо овом извештају, осим оних испред манастира. Међутим,оно што је важније, то је да слика овог излета и поуке које смо понели из ових прекрасних манастира и великих светиња у нашим срцима не избледи.