„Светлија од сунца сија успомена твоја, засија верним људима твојим, божанственим блистањем све просвећујући, свехрабри оче Саво свештени...“
(стихира на Господи возвах, мала вечерња празника Св. Саве)

Не могу се пронаћи боље речи које могу описати надахнуће и ентузијазам са којим су ученици ОШ „Мирослав Антић“ у Нишу приступили припреми приредбе за прославу школске славе, великога светитеља Светог Саве. Учесници приредбе били су мали и велики хор школе, школски оркестар, глумачка, рецитаторска и ликовна секција као и школа глуме.

MikaAnticПриредба је традиционално одржана у Спортској хали „Чаир“ која је и ове године до последњег места била испуњена светосавском омладином – ученицима школе и њиховим родитељима.

Као координатор за припрему приредбе именован је вероучитељ школе. Приредба је почела уз звуке звона манастира Хиландара и певање српске химне „Боже правде“, након које се директор школе г. Милош Станковић обратио пригодним говором.

Славски колач су пререзали старешина храма Св. великомученика Пантелејмона протојереј ставрофор Јован Илић и свештеници храма Успења Пресвете Богородице у Доњој Врежини, старешина храма јереј Владан Стојановић и јереј Огњен Станковић. Након резања славског колача о. Јован се обратио народу Божијем пригодном беседом. Славски колач је од директора школе, који је био домаћин славе, у име колектива школе преузео вероучитељ Стефан Ранчић.

Након свештеног чина рецитатори су говорили о животу светитеља, хор школе је певао песму Часном Крсту, химну Светом Сави и народну песму „Косовски божури“. Нарочиту пажњу публике привукло је извођење песме „Ко удара тако позно“ за коју је глумачка секција приредила драматизацију текста песме. Глумци су нас подсетили узвишености врлине милосрђа кроз скеч „Свети Сава и властелин“.

Програм приредбе су обогатили и полазници школе глуме занимљивим скечевима и пантомимом.

Ово дивно сабрање се завршило народном песмом „Јовано, Јованке“ коју је певао ученик који је познат по учешћу у музичком такмичењу „Пинкове звездице“, на опште одушевљење млађег дела публике.

Школске свечаности су употпуњене изложбом одабраних ликовних радова ученика на тему празника.

Празник Светог Саве обележен је свечано и у истуреном одељењу школе у Доњој Врежини. Приредбу су припремиле учитељице са својим ученицима. Славски колач је пререзао јереј Огњен Станковић и након свештеног чина се обратио пригодном беседом присутнима. Овогодишњи домаћин славе била је учитељица Татјана Станковић, а за наредну годину ову част је преузела учитељица Драгица Ивковић.

Након школских свечаности директор школе и вероучитељ су у информативној емисији „Белами поподне“ говорили о активностима у школи, организацији и припреми обележавања школске славе, порукама које овај дивни светитељ доноси и доприноси савременом друштву и значају његовог празновања у школама.