"Прославимо сви најчаснију Параскеву, свету заштитницу у невољама" (кондак) клицао је народни сабор у, од древних времена познатој и надалеко чувеној, кумаревској светињи. Колико светлости, топлине, благодати у навечерје празника по одслуженом вечерњем са петохлебијем. Изливала се благодат из чудотворне иконе Свете Петке која и данас "нероднима благословени плод од Бога шаље" (акатист), цели ђавоимане, парализоване, оболеле од рака те болести која данас као прерушени ђаво разара животе. Али не би Петка била Света да и за ово нема лека. Пре месец дана овде се исцелила лесковчанка са метастазама на плућима и још неколико органа. Уврачаност, главобоља, несаница, мокрење у сну, речју Света Петка помаже у свим ситуацијама, сведоци смо.

kumarevoНаиме у време Турака постојао је манастир Светог Николе у селу Биљаници. Како су монаси помагали устанике, Турци су направили одмазду и у време када је војвода Никола Скобаљић натакнут на колац, и у овом манастиру је мученички пострадало тридесетдевет монаха о чему је посведочио четрдесети који је био изашао до шуме по дрва. Монахе су усмртили, а манастир запалили. На згаришту манастира остало је само нешто... неопаљена икона Свете Параскеве. Онда је она пренета ниже у кумаревске баре, где је и направљена најпре брвнара а онда црква која је освећена 1803 год., тако да смо ове године прославили 210 година њеног постојања.

Ноћ уочи празника била је посвећена бдењу. Обичај је код неких је да остану бар иза поноћи, а неки пробдију у Цркви или преспавају у конаку. Вече и ноћ се проводе у молитви и благочестивим разговорима. Ујутру смо поранили да би на проскомидији поменули имена болних, а онда јутарња па најсветија служба. Река људи се сливала у храм и чекала да се миропомаже и причести. Преко стотину ђака од којих већина вероученици, које је ревносна вероучитељица довела, се причестило. Певао је Свету службу хор, а певао је и народ по овдашњој пракси, а онда смо направили литију која је за мало правила обруч око обе цркве. Пререзали смо колач и отишли на заједнички ручак, а онда је уследила вест да нас је Владика поздравио и честитао славу, што је за нас значило и подршку у свему у чему се трудимо. Цели дан су људи долазили, а свештеници су се смењивали у читању молитава.

Радуј се преподобна мати Параскево, утехо ожалошћених кличе дечији хор сваког петка на акатисту, а и ми ти Света Петко кличемо радуј се и хвала ти што си нас и овога пута посетила и укрепила и показала да нам је све могуће у Христу Исусу који нам снаге даје.