MSC 9404

„У свету и Велику Суботу празнујемо боготелесно погребење Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, и његов силазак у Ад. Тиме је род наш позван из трулежи прешао ка вечном животу. Јер све дане у години превазилази Света Четрдесетница; а у њој опет, ова Света и Велика Седмица највећа је; и у Великој Седмици опет највећа је ова Велика и Света Субота. А назива се Велика Седмица, не као да су дужи ови дани, или сати, него што су велика и надприродна чудеса, и изузетна дела Спаса нашега која су се у њој десила, а нарочито данас“ (из Синаксара Велике Суботe)

У вечерњима часовима Великог Петка, 30. априла 2021. године, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније, служио је Јутрење богослужење Велике Суботе у Саборном храму у Нишу.

Након отпојаних тропара на јутрењем Преосвећени Владика и свештеници Саборног храма сабрали су се око гроба Господњег који је постављен у централном делу храму и почели су са појањем Статија. Преосвећени Владика је читао стихове 118-ог псалма док су свештеници антифоно појали.

После отпојаног Великог Славословља, уследио је молитвени опход око храма са Плаштаницом. Након опхода Верни народ улазио је у храм док су свештеници држали Плаштаницу како би народ пролазио испод ње.

{oziogallery 2459}