У седму недељу по Васкрсу, када се наша Црква сећа блажене успомене Светих Отаца Првог Васељенског Сабора, благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког господина Арсенија, 53. коло матураната (генерација 2008-2013) Призренске Богословије Светих Кирила и Методија (и 10. коло матураната који су Богословију завршили у Нишу, где је Богословија измештена услед историјских неприлика) обележило је, заједно са својим разредним старешином – протођаконом Дејаном Николићем, јубиларну десету годину од завршетка свог школовања у овом свештеном училишту.

Обележавање десетогодишњег јубилеја отпочело је у суботу, 27. маја 2023. године, Бденијем које је, у молитвеном дому Богословије Светих Кирила и Методија – у храму Васкрсења Христовог у Нишу, служио протојереј Бобан Стојковић, један од наставника ове генерације. После Бденија, на којем су молитвено учествовали и свршени богослови, састанак генерације је пренет у просторије Богословије. У учионици у којој су завршавали пети разред, окупљени око свог разредног старешине, свршени богослови су евоцирали успомене из својих средњошколских дана, али и сумирали своја искуства која су стекли после завршетка Богословије и упуштања у живот за који их је Богословија припремала. Догађај сусрета прошлости и садашњости, али и међусобни сусрет једних и других, који се догодио у школским клупама матурантске учионице Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу, био је својеврсан залог и перспектива за будућност. У наставку вечери уприличена је свечана трпеза.

Сутрадан, 28. маја 2023. године, у храму Васкрсења Христовог у Нишу, служена је Света Литургија. Светом Литургијом је началствовао протојереј Бобан Стојковић, уз саслужење протојереја-ставрофора Благоја Станковића, јереја Андреја Живковића, свршеног ученика овог свештеног училишта, протођакона Дејана Николића и ђакона Предрага Владисављевића, као и уз молитвено учешће многобројног верног народа. Светој Литургији молитвено су присуствовали и свршени ученици Богословије, којима је молитвено присуство на светој Литургији истовремено било и центар обележавања великог десетогодишњег јубилеја.

После отпуста, отац Бобан се, бираним речима, обратио некадашњим ученицима Богословије, пожелевши им срећу у даљем животу и благослов у служби Божјој, на послушању које им Црква, вођена Духом Светим, одреди.

После свете Литургије свршеним богословима омогућена је посета просторијама Богословије, у којима су као средњошколци често проводили своје време, те чувена недељна ужина коју су богослови у то време добијали како би се укрепили после свете Литургије. Овом посетом Богословији завршен је свечани сусрет 53/10. кола матураната Призренске Богословије Светих Кирила и Методија, те обележавање јубиларне десете године од завршетка школовања у свештеном училишту ове Богословије.