На Теодорову суботу, 23. марта 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније началствовао је свештеним евхаристијским сабрањем у храму Васкрсења Христовог у Хиландарском метоху у Нишу.

Преосвећеном Епископу саслуживали су протојереј Дејан Крстић, ректор Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу, протојереј-ставрофор Благоје Станковић, свештеник у пензији, јереј Љубиша Костић, професор Богословије и сабрат ове светиње, јереј Стефан Цинцаревић, професор Богословије и парох пети при храму Светог Цара Константина и Царице Јелене у Нишу, јеромонах Пантелејмон (Мијаиловић), ђакон Никола Ераковић и ђакон Предраг Владисављевић.

Након читања јеванђељске перикопе, по благослову Његовог Преосвештенства, протојереј Дејан Крстић је произнео пригодну беседу, подсетивши све на значај чудесног јављања Светог Теодора Тирона, који је у доба цара Јулијана Отпадника упозорио хришћане да не купују храну на тржници, која је по царевој наредби тајно покропљена крвљу жртвених животиња, како би се верни оскврнили, већ да се прехране житом заслађеним медом. Верни су овом приликом поучени и да, отпостивши прву недељу Часног поста, не прекидају пост, како се често чини, већ да, у складу са својим могућностима, наставе са постом до краја, до празника Васкрсења Господњег.

Након заамвоне молитве, а у складу са древном традицијом везаном за поменуто чудесно јављање Светог Великомученика, Преосвећени Владика је осветио припремљено жито, које се сваке године о овом дану припрема у спомен Светог Теодора Тирона широм Православне Васељене.