viber image 2019 07 07 13 25 21

Манастирски храм посвећен рођењу Светог Јована Крститеља у Орљану, прославио је своју храмовну славу. Овај храм датира из XI века и веома је поштована светиња у овом крају. У организацији „Јавне библиотеке“ из Дољевца и сарадњом Ц.О. Орљане, уочи самог празника организован је „Сабор“ у коме је учествовао велики број културно уметничких ансамбала и фолклорних друштава из околине и региона, који су кроз традиционалне игре и песме, на најлепши могући начин афирмисали богатство и лепоту наше етнокултурне баштине.

Такође у ове дане организована је ликовна колонија која траје неколико дана уочи Сабора, ово је десети сабор у оваквој организацији. Велики број народа узима учешће у овој саборској прослави како из самога места тако и из околине. На почетку Сабора обратио се присутном народу прикладном беседом парох орљански јереј Милан Крстић, старешина храма Преодобне мати Параскеве у Орљану, који је уједнио и благословио почетак програма и саме прославе.

Свештеник Милан је кроз беседу указао на саборност као једну од најважнијих особина и изражаја природе саме Цркве, такође и на потребу човека да се кроз заједницу и саборност са другим људима на Светој Литургији оствари као биће Цркве. Такође је говорио о Светом Јовану Крститељу, покајању и праштању. Пароху Орљанском саслуживали су свештеници: протојереј Синиша Пиљановић парох азбреснички, јереј Ђорђо Ракић парох ћурлински, јереј Марко Милетић парох кочански и јереј Владимир Стевановић парох брестовачки. Светом Литургијом началствовао је парох ћурлински јереј Ђорђо Ракић парох ћурлински. Након Свете Литургије пререзан је славски колач.
{oziogallery 1999}