20180731 095902
Део дечијег црквеног хора „Бисери“ из Житорађе са својим диригентом вероучитељем Гораном Антанасковићем и духовником хора протојерејем Александром Стојиљковићем узели су учешће у XIX међународном дечијем војно – патриотском кампу „Пересвет“ при Свето Тројице Сергијевој Лаври. Камп је трајао од 14. до 28. јула 2018.г. у боровој шуми неколико киломтара од села Матвејевке у Владимирској области. Деца су имала професионалне инструкторе на челу са директором кампа протојерејем Дмитријем Бултрукевичем, коме су помагала још три свештеника, активна војна лица и спасиоци из „Центер спаса“ из Москве. Уз редовне молитве деца су обучавана у пружању прве помоћи, сналажењу у ванредним ситуацијама и војној обуци. „Бисери“ су певали Свету Литургију у скиту Сергијеве Лавре у Матвејевци, причестили су се на дан Светог Сергија Радоњешког у Красној Гарбатки, узели учешће у Крсном входу и дечијем фестивалу, молили се и певали на светој Литургији у Сергијевом Посаду у Вазнесењском Храму. У свим овим местима отац Александар је по благослову Епископа нишког Г.Г. Арсенија, а такође уз благослов руских надлежних Епископа служио Свете Литургије.
Посетили смо многе Светиње: у граду Мурому Мошти Светог кнеза Петра и Февроније заштитнике брака, у Дивјејеву Мошти Баћушке Серафима Саровског и ходали по Канавки Пресвете Богородице, у граду Владимиру Успенски Храм и део Моштију Светог Александра Невског, у Суздаљу суздаљски крамљ, мошти Светог Арсенија суздаљског и Плаштаницу Пресвете Богородице. По завршетку кампа до 31. јула боравили смо у гостионици Сергијеве Лавре. У самој Лаври обишли смо све Храмове, богословију, духовну академију, велику звонару у којој се налази звоно од 75 тона, поклонили се миомирисним Моштима Светог Сергија Радоњешког и многим другим Моштима које почивају у Сергијевој Лаври и били на пријем код Владике Феогноста. Посетили смо и купали смо се у Источнику Светог Сергија који се налази тридесетак километара од града. У повратку смо обишли Москву.
Дубоко у нашим срцима остали су урезани величанствени руски Храмови, поштовање Господа и Светиња, брига за творевину Божију, ширина руског духа и срдачност братског гостољубља.
Хвала пуно за све Господу и браћи Русима.

О учешћу „Бисера“ у кампу „Пересвет“ можете видети у званичном извештају Свето – Тројице Сергијеве Лавре на адреси:
http://www.peresvet-lavra.ru/news/matveevka-2018


Протојереј Александар Р. Стојиљковић
Житорађа


{oziogallery 1763}