У селу Рафуна на око 15 км од Лебана дубоко у брдима налази се Црква Св. Пантелејмона која је била запуштена пар деценија. Неколико година уназад, захваљујући добрим људима и благом Господу почело се са поправкамаи сређивањем око ове Црквице.
Овај планински крај (три села која припадају овој Цркви) је имао преко 1.500 становника, а данас има четрдесетак старачких домаћинстава. Пут до Цркве је лош па се путује преко сат времена пешака.
RafunaLebaneСветом Литургијом началствовао је месни парох јереј Филип Стевановић уз саслужење пензионисаног свештеника јереја Стојана Пејића из Лебана.
Колачар за ову годину је био Горан Златковић који тренутно живи и ради у Италији, а за следећу годину се прихватио спремања славског ручка његов братанац Немања Златковић.
Заједничарење после Литургије се наставило у порти Цркве испод новосаграђеног летњиковца све до после поднева.
За ову годину су мештани села уз помоћ наших радника из иностранства обновили кров на Цркви, поставили нов мермерни под, бетонирали плато испред Цркве и донирали 12 икона на каменим плочама које ће украсити зидове Храма и под којима ће се верни народ све више и више молити, а хвала Богу, и почело је.