IMG 0c2ded7c2c9e2d3144c8caec398896b2 V
У четвртак 30. јула 2020. године, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније посетио је парохију прекопчеличку архијерејског намесништва јабланичког.

Повод песете Његовог Преосвештенства био је обилазак храма Свете Тројице у Ображди надомак локалитета Царичин град.

Првобитни храм подигнут је на старом келтском светилишту, старом преко 3 000 година. Црква која је овде била подигнута у непознатом периоду неколико пута је рушена и обнављана, а последњи пут из темеља је подигнута 1885. године, када је и освећена од стране епископа нишког Димитрија Павловића. Овај храм је један од највреднијих сачуваних сакралних обејката јабланичког округа. Храм је у потпуности живописан, а дело је охридских зографа. По предању овај храм је пре боја на Косову посетио кнез Лазар. Пре повлачења преко Албаније, краљ Петар Карађорђевић се у овој Цркви причестио, заједно са својим сином, регентом Александром и војском. Поред храма се налази звоник, а у порти храма оронула парохијска сала.

Преосвећеног Владику су архијерејски намесник јабланички јереј Иван Марковић и парох прекопчелички јереј Небојша Стојановић упознали са стањем ове светиње као и проблемима око њеног очувања.
{oziogallery 2276}