vdrenovacМештани Великог Дреновца и њихови гости традиционално сваке године прослављају Ускрс, најрадоснији хришћански празник. Свештеник Новица Илић одржао је литургију у цркви „Христово Вазнесење“ у Грејачу, а од 10 часова у Великом Дреновцу почео је културно-уметнички програм чији је циљ био очување народне традиције и културне баштине од заборава. Пажњу публике су привукла такмичења за најлепши цртеж јајета, најјаче јаје и најлепше јаје. У конкуренцији за најјаче јаје било је 67 такмичара. Прво место освојио је Стефан Вуковић, друго Стефан Митровић, а треће место Марко Петровић. Жири је доделио иконе победницима.
Изложбу цртежа поставили су ученици Основне школе „Аца Синадиновић“ из Грејача уз помоћ својих учитељица и наставника Ликовне културе Александра Лазаревића. 10 ученика ове школе увеличало је програм рецитацијама посвећеним Ускрсу, које су припремили у сарадњи са учитељицама и наставницом Српског језика Снежаном Милојковић.
У порти цркве „Света Петке“ посетиоци су могли чути народне изворне песме и уживали у наступу најмлађих чланова КУД-а „Видовдан“. Представили су се „Младиним колом“ и сплетом игара из Србије које је поставио уметнички кореограф Влада Марковић, а музика мајстор на хармоници Мирослав Мића Јанковић и Вукадин Николић. Водитељ програма била је Ана Стојановић.
Сутра од 8 часова биће одржана још једна литургија у порти цркве „Света Петке“.

12.април 2015.године, Велики Дреновац
Фотографије: Јасна Стојановић