horBrankoRumunijaНакон успешно одржаног заједничког концерта са Иваном Жигон и дечијим ансамблом Косовски божури, уприличеног поводом обележавања великог јубилеја - 1000 година од мученичке смрти Светог кнеза Јована Владимира, у уторак 18. маја ове године у препуној Свечаној сали Централног Дома Војске Србије у Београду, Нишка црквена певачка дружина ''Бранко'', са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Теодосија, наставила је путовање посетом по први пут великој, лепој и добрим делом нама, непознатој Румунији.
Прва станица на овом путовању био је највећи град у Банату и један од највећих румунских градова - Темишвар. Град Темишвар је уједно и град у коме је сконцентрисан највећи број Срба у Румунији, а центар је и Српске православне епархије темишварске. Уз пратњу и стручно објашњење двојице српских свештеника јереја др Саше Јашина и протојереја - ставрофора Стојана Петровића прво је обављена посета српском Саборном храму Светог Вазнесења Господњег, а након тога најстаријем темишварском тргу - Трг уједињења. Затим се шетњом кренуло до издуженог Трга победе, омеђеног са једне стране зградом Градске опере и позоришта, а са друге стране катедралним храмом Света Три јерарха, Банатске митрополије Румунске православне цркве. По разгледању овог прелепог храма, посетио се и Музеј банатске митрополије смештен у подземној галерији ове катедрале. Завршавајући посету овом прелепом и грандиозном православном храму са препознатљивом румунском народном архитектуром, чланови ''Бранка'' поклонили су се и целивали мошти Светог Јосифа Темишварског. По завршетку обиласка централног дела Темишвара, аутобусом је обављено даље панорамско разгледање града возећи се до другог српског православног храма посвећеном Св. оцу Николају у темишварском насељу Мехала. Старешина овог храма протојереј-ставрофор Стојан Петровић, упознао је посетиоце са историјатом овог храма и српске црквене општине Мехала.
Уз велику захвалност и срдачне поздраве, опростили смо се са љубазним домаћинима у Темишвару наставивши пут ка жељеном циљу, граду Сибиу.
Сибиу или Сибињ је град у јужној Трансилванији где су се као и у већини средњоевропских места током вишевековног утицаја Хабзбуршке монархије мешали утицаји Румуна, Немаца (Саса) и Мађара. Данас је средиште округа и Трансилванијске митрополије. Због богате архитектонске, урбанистичке и културне заоставштине, Сибиу је био Европска прстоница културе 2007. године.
Црквени хор ''Бранко'' је посету организовао одазвавши се позиву црквеног хора Митрополије Трансилванијске ''Тимотеј Поповић'' да учествује у данима поводом обележавања великих јубилеја - 230 година од оснивања Православног теолошког факултета Андреј Шагуна (Andrei Saguna) као и 100 година од завршетка изградње и освећења Саборног катедралног храма града Сибиуа и Митрополије Трансилванијске посвећеног Светој Тројици.
Уз вођство домаћина, ђакона и диригента хора домаћина ''Тимотеј Поповић'' из Сибиуа, господина Дан Стреза чланови ''Бранка'' посетили су Зоолошки врт и у наставку прелепи комплекс АСТРА Националног музеја народне архитектуре и стваралаштва на отвореном простору. Након овога чланови ''Бранка'' обишли су знаменитости старог градског језгра (Велики и Мали трг са Католичком катедралом смештеном између ова два прелепа трга као и симболом готичке архитектуре овог града - стару Евангелистичку катедралу, попевши се на узвишени звоник одакле се протире поглед на град и околину).
Након овог обиласка, хор ''Бранко'' је 19. маја у вечерњим часовима у митрополијској катедрали Свете Тројице одржао посећен и запажен концерт. Пре наступа нишког хора, публици се са неколико композиција представио и румунски хор домаћина, под диригентски вођством младог ђакона Дан Александра Стреза.
Пред врло пажљивом румунском публиком на челу са Митрополитом Трансилваније и града Сибиуа, Његовим Високопреосвештенством Господином Лоренцијем, хор ''Бранко'' је извео десет композиција зарадивши током и на крају концерта велике и громогласне аплаузе публике. На крају концерта Његово Високопреосвештенство Митрополит Господин Лоренције одржао је уз помоћ преводиоца др Бранка Петровића, нашег Србина из западне Румуније, врло надахнуту поздравну беседу како је сам рекао "из срца и душе". У беседи је срдачно поздравио гостовање нишког црквеног хора поздравивши више пута успешан наступ и позвао на даљу међусобну сарадњу између ова два хора и православна и суседна народа. Такође су након концерта размењени међусобни протоколарни поклони између хора ''Бранко'' и председника ГО Медијана из Ниша господина Зорана Стојановића са једне стране и Његовог Преосвештенства Митрополита Трансилванијског Господина Лоренција са друге стране. Чланови хора Бранко поклонили су се моштима Светог Андреја Шагуна, некадашњег Митрополита Трансилванијског и великог борца за очување и развој православне вере и права румунског народа, које се чувају у кивоту у овој катедрали.
Успешан наступ овековечен је заједничком фотографијом оба хора са Митрополитом испред саборне митрополијске катедрале.
Повратак за Србију и Ниш преко Дунава и бране Хидроцентрале Ђердап 1, претходио је посетом и поклоњењем једном од најпосећенијих румунских манастира - манастиру Прислоп и гробу, од верног румунског народа поштованог и богоугодног упокојеног јеромонаха Арсеније Бока.
Првој посети Румунији (земљи са 38 богословија и 12 православних факултета), као једној од 26 земаља које је од обнове хора под вођством диригентице Саре Цинцаревић НЦПД Бранко посетила, у многоме су допринели вођство румунског зета и пароха заплањског, уваженог свештеника Драгана Станковића и његовог пријатеља из Румунија, иначе нашег сународника др Бранка Петровића, дипломираног машинског инжењера чија познавања земље, народа, обичаја и језика су олакашали посету и наступ хора ''Бранко'', зашта су им чланови хора, управа и гости црквеног хора ''Бранко'' неизмерно захвални.
На многаја љета!