У четвртак, 1. јуна 2023. године, у нишкој галерији "Синагога" свечано је отворена уметничка изложба "Константин", која је плод сарадње Епархије нишке и нишког Народног музеја.

Изложба је приређена поводом славе Града Ниша, Светог Цара Константина и Царице Јелене, а на њој су приказани радови уметника Вељка Михајловића из Београда.

На отварању су се присутнима обратили Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније, директорка Народног музеја у Нишу, госпођа Весна Црноглавац, као и сам аутор, господин Вељко Михајловић.

Обилазећи манастире и цркве – од Албаније, Румуније, Хиландара, Македоније, Црне Горе (Свети Трифун у Kотору), Италије, Мађарске, Србије (Бођани, Kрушедол, Смедерево, Благовештење рудничко, Борач, Драча, Враћевшница, Жича, Поганово, Пећка патријаршија, Сентандреја, Грачаница, Свети Никола на Охриду, Дечани, Свети Наум, Ариље, Сопоћани, Горња Kаменица, Доња Kаменица, Благовештење кабларско, Kаленић), али и Ватикан (Рафаелова соба, Kонстантинов славолук Рим, Арецо – Пјеро де ла Франческа – Легенда о часном крсту и царица Јелена) – овај уметник проучава и зналачки преноси ликове Светог Kонстантина и његове мајке Свете царице Јелене.

Изложба представаља рефлексију Константиновог наслеђа у хришћанској, сакралној уметности – од Рафаелових соба у Ватикану до фресака у Сопоћанима, Поганову, Сићеву и у Хиландару.

Изложено је осамдесет графика цењеног аутора, а сви заинтересовани могу да их виде у галерији "Синагога", у којој ће изложба бити отворена до 15. јуна 2023. године. Радно време галерије је од 10 до 17 часова радним данима (осим понедељком), а викендом од 10 до 15 часова. Улаз је слободан.