Седиште парохије:

Адреса: 16210 Власотинце, село Конопница

Тел.-факс: 016/874-439

Е-пошта: - 


Парох

Milan Todorovic

Парох: Јереј Братислав Пешић

моб.: 062/826-15-25

Е-пошта: - 

Биографија:
     Свештеник Милан Тодоровић, рођен је 14. октобра 1989. године у Батуловцу код Власотинца. Основну школу завршио је у Гложану. Упоредо са основном школом завршава и нижу Музичку школу у Власотинцу. Благословом епископа нишког Иринеја, уписује Богословију светих Кирила и Методија у Нишу 2004. године, коју завршава у редовном року 2008. године. Исте године уписује Православни Богословски Факултет у Београду. 2010. године, благословом епископа Иринеја, ступа у брак са својом изабраницом Светланом Митровић из Власотинца. У чин ђакона, рукоположен је руком Његове Светости Патријарха Српског Господина Иринеја, 26. јула 2010. године, у храму светог Архангела Гаврила у Предејану. Као ђакон службовао је годину дана при храму Силаска Светога Духа на Апостоле у Власотинцу. 21. јула 2011. године у храму светог Великомученика Прокопија у Прокупљу рукоположен је од патријарха Иринеја у свештенички чин и постављен на другу ораовичку парохију. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа Нишког господина Јована, од 15.  јула 2013. године постављен је као парох на конопничку парохију у Архијерејском намесништву Власотиначком. Отац је двоје деце.

Парохија

Парохију сачињавају села:

Конопница, Стајковце, Рајно Поље, Шишава, Средор и Ломница

Распоред богослужења:

Света Литургија недељом и празником од 8 сати при храму Успења Пресвете Богородице у Конопници.

Храмови при овој парохији:

Храм Успења Пресвете Богородице у Конопници

Храм Успења Пресвете Богородице у Конопници

     Црква је подигнута 1840. године на старијим темељима непознате старости. У турском попису из 1516. године помиње се као манастир, у коме живе три калуђера. У време припремања устанка против Турака овај храм био је стециште устаника. Због учешћа у Милојевој и Срндаковој буни 1841. године, храм је спаљен до темеља.
     Записано је и да су касније из ове Цркве завереници писали писма кнезу Милошу Обреновићу. Због тога је 1860. године Мехмед паша обесио свештеника Станоја, са још седам домаћина на нишкој тврђави. Непосредно пред ослобођење јужних крајева 1877. године, поп Тома Михаиловић заклео је устанике у овој Цркви. Црква је пострадала у Првом светском рату од Бугара, који су је користили као коњушницу, а њеног свештеника Светозара Миленковића убили у Сурдулици. Храм је након рата обновљен. У потпуности је фрескописан, а нарочито се у храму истиче дуборезни иконостас, рад Заше Димитријевића из Власотинца. Северно од Цркве, налази се гробље са споменицима из турског периода.